Život bez telefónu si asi vie predstaviť len málokto. Telefonujeme, smskujeme, a píšeme už takmer všade. Doma, v práci, na káve s kamarátkou, v autobuse a taktiež v aute. Na to, by ste mali však čo najskôr zabudnúť. Okrem toho, že ide o veľmi nebezpečnú zábavku, môžete zaplatiť aj mastnú pokutu.

sms za jízdy
 
Podľa platného zákona nesmie vodič pri vedení motorového vozidla, v ruke, alebo iným spôsobom držať mobilné zariadenie. Zakázané teda nie je iba samotné telefonovanie, ale taktiež smskovanie, písanie si cez sociálne siete, fotografovanie okolia, alebo čo i len prezeranie si mobilného obsahu. Telefón môžete využívať jedine v tom prípade, že si zakúpite takzvanú handsfree sadu. Pre tých, ktorí o tomto zariadení ešte nepočuli, ide o prístroj, ktorý je s vašim telefónom prepojený cez kábel, alebo bluetooth. Poznáme dva typy handsfree, a to tie, ktoré majú slúchadlo určené na nasadenie priamo na ucho, alebo také, ktoré fungujú cez autorádio. Ide o pomerne lacnú záležitosť, takže ak pracujete počas jazdy autom, alebo len radi telefonujete, určite si toto zariadenie zakúpte.
 
Možno si poviete, že pokuta vám nijako neuškodí. Avšak hlavným dôvodom, prečo by sme počas jazdy nemali na mobil ani len pomyslieť, je bezpečnosť. Je vedecky dokázané, že i sekunda nepozornosti dokáže spôsobiť nehody s tragickými následkami. Musíte myslieť na to, že sa vaše auto pohybuje určitou rýchlosťou. Ak idete napríklad  rýchlosťou stodvadsať kilometrov za hodinu, za sekundu vaše auto prejde takmer 35 metrov. Sami uznáte, že na takejto vzdialenosti sa môže stať čokoľvek. Ak sa teda na mobil zapozeráte na tri sekundy, prejdete viac ako sto metrov a takto dlhá nepozornosť je už naozaj nebezpečná.
 
handsfree

Problémom je aj samotné rozptyľovanie. Ak myslíte nad tým, komu zavolať a napísať, nesústredíte sa na jazdu stopercentne. Podľa viacerých výskumov, má používanie telefónu počas vedenia motorového vozidla, omnoho horší vplyv na sústredenie, ako ľahká opitosť.